MÉDIÁ – STENOGRAFI VLÁDNUCEJ ELITY

Je to triedna vojna, kultúrna vojna a tiež informačná vojna. Záhadou je, že establišment – ľavicoví liberáli aj pravicoví liberáli – nielenže chce, aby bežní voliči nemali informácie, ktoré spochybňujú preferovaný príbeh, ale chce udržať v nevedomosti aj sám seba.

Výber z článku amerického novinára Roda Drehera:

To sa deje neustále v amerických a britských médiách, ktoré informujú o európskej „pravicovej“ politike. Ak jediné, čo viete o európskej populistickej pravici, pochádza z médií a od západných politikov establišmentu, zostávate bez informácií o tom, čo sa v Európe skutočne deje.

Článok na Vox.com z roku 2018 vykresľuje Maďarsko ako príklad „mäkkého fašizmu“. Je určite pravda, že voliči, najmä ľavicoví, majú dôvody namietať proti vládnej politike, rovnako ako v každej krajine. Z rozsiahleho článku sa však nedozviete, prečo sú Orbán a jeho strana Fidesz u voličov stále populárni; môžete sa len domnievať, že je to výlučne vinou Orbána, ktorý manipuluje systém, a „demagógie proti migrantom“. Pre ľavicu môže byť akékoľvek namietanie proti masovej migrácii len prejavom morálnej skazenosti.

Aj tak však článok Voxu, hoci je mimoriadne kritický voči maďarskej vláde, neospravedlňuje záver Hillary Clintonovej, že Orbán je „maďarský diktátor, ktorý zabíja demokraciu“. Ide o ďalší prípad, keď globalistická vládnuca trieda usudzuje, že „demokracia“ je, keď sa voliči rozhodujú tak, ako si vládnuca trieda želá. Keď sa tak nerozhodnú? Nuž, „demokracia“ je v ohrození!

Ako sa majú bežní Američania dozvedieť niečo iné, keď im ich médiá nepovedia, že skutočný príbeh je oveľa zložitejší?
Zoberme si nedávne šokujúce nemecké regionálne voľby vo východných spolkových krajinách Sasko a Durínsko, ktoré sa skončili drvivým víťazstvom populistickej pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). AfD, ktorej hlavnou témou je odpor voči prílevu migrantov do Nemecka, je pre mainstreamových politikov, médiá a „slušnú“ verejnú mienku neprijateľná.

Pred nedávnym hlasovaním mi jeden konzervatívny nemecký volič povedal, že AfD je so svojím ráznym protiimigračným postojom a odporom k ekologickej dekonštrukcii kedysi mocného nemeckého hospodárstva, ktorú presadzujú mainstreamové strany, jedinou stranou, ktorú sa oplatí voliť. Ale povedal, že otvorene podporovať AfD je veľmi riskantné vzhľadom na to, že domáca spravodajská služba krajiny označila túto stranu za extrémistickú. AfD má problém prilákať špičkové politické talenty, pretože pridať sa k nej podľa neho znamená vystaviť svoju osobnú a profesionálnu povesť extrémnemu riziku.

Možno sa čudovať, že sú ľudia nahnevaní? Istý volič z východného Nemecka povedal pre New Yorker: „Niečo sa musí stať. Takto to už nemôže pokračovať.“ Ďalší povedal niečo, čo som počul pri svojich vlastných reportážach: že bývalí obyvatelia komunistického východného Nemecka očakávajú, že im médiá budú klamať, a preto sú imúnnejší proti manipulácii, ktorá je v západnej tlači bežná.

Svet za hranicami zostáva pre väčšinu Američanov neprehľadný a nezostáva im nič iné, len sa spoliehať na oči a uši liberálnych korešpondentov, ktorí sa tam nachádzajú. Twitter, teraz známy ako X, je úžasným nástrojom na spochybňovanie vyrobeného príbehu. Ako každé sociálne médium, aj X môže byť zdrojom lží a dezinformácií. Môže však byť aj jedným z mála zdrojov, kde sa bežný človek môže dozvedieť, čo sa vo svete skutočne deje, na rozdiel od toho, čomu chcú veriť médiá.

Vládnuca trieda nechápe, ako jej arogancia podkopáva skutočnú demokraciu. Ak odpor voči masovej migrácii, ekonomicky zničujúcej vojne a environmentálnej politike, ktorá zabíja pracovné miesta, robí človeka antidemokratickým, potom by sa títo pohodlní, dobre situovaní hlupáci nemali čudovať, keď sa obyčajní ľudia rozhodnú, že demokracia možno nie je taká, aká má byť.

Nemýľte sa: ak demokracia na Západe niekedy zahynie, oligarchovia ako Alex Soros, úradníci ako Hillary Clintonová a propagandistické bulletiny vládnucej triedy ako Washington Post budú mať na rukách viac krvi ako demokraticky zvolení, no „poľutovaniahodní“ politici typu Viktora Orbána.

Autor: Rod Dreher (americký novinár, ktorý píše o politike, kultúre, náboženstve a zahraničných vzťahoch. Je autorom viacerých kníh vrátane bestsellerov The Benedict Option (2017) a Live Not By Lies (2020), ktoré boli preložené do viac ako desiatich jazykov. Je riaditeľom projektu Network Dunajského inštitútu v Budapešti, kde žije.)

https://europeanconservative.com/articles/commentary/the-media-as-stenographers-for-the-ruling-class/